Välja fast eller rörligt elpris i 2024? Du måste tänka på detta

Det kan vara svårt att veta om det är bäst att gå efter ett fast eller rörligt pris på ditt elavtal. Vi har samlat det viktigaste du ska tänka på när du ska välja mellan fast eller rörligt elpris hos din elleverantör.

Strømstøtte

Fast pris

Priset på el har varierat mer än någonsin och då kan det vara lockande att välja ett fastprisavtal. Du betalar då ett fast pris per kWh el du använder, oavsett hur mycket elpriset kan fluktuera.

Fast pris ger dig förutsägbarhet, men det har också en kostnad. Även om du kanske slipper de största pristopparna så får du inte heller perioder då elen är billigast. Det kan snabbt hamna på många tusen kronor i månaden, som du annars inte skulle behöva betala med ett rörligt elavtal.

Dyrast över tid

Det är också så att elbolaget ska ha betalat för att ta risken att erbjuda ett fast pris på en orolig elmarknad. Elbolaget måste därför lägga till en god marginal, för att vara säker på att inte förlora pengar. Och detta pris är vad du som konsument måste betala.

Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå har det de senaste 15 åren aldrig lönat sig att teckna ett fastprisavtal på 3 år. I perioder kan det ha löst sig med ett fast pris med kortare bindningstid, men risken är ändå stor att du går miste om det.

Ett fast pris på el är ungefär detsamma som att fixa räntan. Det ger förutsägbarhet, men man måste vara beredd att betala mer totalt sett.

electricity bill

Betalar du för mycket för el?

Med så varierande elpriser är det extra viktigt att du ser till att ha rätt elavtal och inte betalar för mycket.

Se topp 5 billigaste elavtal

Lång bindningstid

Ett annat problem med fastprisavtal är just att man kan behöva binda sig under lång tid. Fastprisavtal kan ha en bindningstid på så lång som 2 eller 3 år. Tänk därför noga efter innan du tecknar ett fastprisavtal, och sätt dig in i alla villkor. Vill du bryta avtalet innan bindningstiden har gått ut kan det också bli väldigt dyrt.

Rörligt pris – Vår rekommendation

Ett rörligt pris, till skillnad från ett fast pris, följer priset på den öppna marknaden för el, Nord Pool. Priset sätts dag för dag, timme för timme. Priset där kommer att bero på utbud och efterfrågan i hela Europa, eftersom Sverige både importerar och exporterar el till och från andra länder.

Att ha ett elavtal med rörligt pris är därför mer oförutsägbart. Du vet aldrig vad priset blir lång tid i förväg, som du kommer att göra med ett fast pris. Även om du tar mer risk med ett rörligt elavtal behöver du inte betala elbolaget för att ta denna risk åt dig. Därför blir det med tiden alltid billigare att välja rörligt pris. Rörligt pris är därför vad vi rekommenderar.

Elavtal med rörligt pris har vanligtvis en kort bindningstid. Detta ger dig stor flexibilitet och gör att du kan byta elleverantör ofta. Då kan du också få många bra erbjudanden och rabatter som ny kund.

Elkonto

För att kompensera för fluktuationerna i det rörliga elpriset erbjuder många elbolag ett elkonto. Du kan då betala ett jämnt belopp under hela året, även om elpriset fluktuerar. När fakturan är hög (oftast på vintern) betalar du lite mindre, och när den är låg (oftast på sommaren) betalar du lite mer. Detta kan ge dig förutsägbarhet, utan att du behöver ingå ett dyrt fastprisavtal.

Timpris

Har du en elmätare som läser av elen automatiskt varje timme kan du även välja att betala ett timpris. Då betalar du inte ett månadsmedelpris för hela din elförbrukning den månaden utan vad elen kostar exakt när du använder den.

Elpriset kan variera mycket under dygnet. Har du ett medvetet förhållande till din elförbrukning kan det därför vara smart att ha ett timpris.

Har du en elbil och laddar den hemma kan det vara extra smart att ha ett timpris. Här kan du spara många tusen svenska kronor genom att ladda elbilen när elen är som billigast.

electricity bill

Betalar du för mycket för el?

Med så varierande elpriser är det extra viktigt att du ser till att ha rätt elavtal och inte betalar för mycket.

Se topp 5 billigaste elavtal