Hur man sparar el

Sänk temperaturen med en grad

Uppvärmning är en av de saker som drar mest el i ett vanligt hem. Du sparar cirka 5 % av kostnaderna för uppvärmning för varje grad du sänker innertemperaturen.

Ta en kortare dusch eller installera en energispardusch

Med den energisparande duschen kan du spara upp till 50 % energi jämfört med vanliga duschmunstycken. Eller så kan du duscha halva tiden. Uppvärmning av varmvatten är en av de saker som drar mest el i ett genomsnittligt hushåll, så här kan det sparas mycket.

Byt till energisparlampor

Belysning är inte det som drar mest el, men det kan ändå vara en bra investering att gå över till energisnåla och LED-lampor. Dessa ger upp till 10 gånger mer ljus med samma mängd energi.

Ladda elbilen när elen är som billigast

Elpriset kan fluktuera mycket under dagen och att ladda en elbil drar mycket el. Planera din laddning och ladda när det är som billigast. Detta kan även automatiseras med många smarta huslösningar.

Släck belysningen i rum du inte använder

Det här är kanske det äldsta tricket i boken! Även om belysningen inte drar särskilt mycket el, framför allt sparlampor, kan det ändå finnas några kronor att spara här när elen är extra dyr.

Installera värmepump

En värmepump är en mycket effektiv uppvärmningsmetod, och kan använda 2-3 gånger mindre el än en ugn som ger lika mycket värme. Det kan kosta lite att installera, men kommer säkert att löna sig på lång sikt.