Topp 4 billigaste elavtal september 2023

Ingen kan väl ha missat att elpriserna har skjutit i höjden. Många i Sverige ställer sig förklarligt nog frågan: hur kan man minimera kostnaden för elen? Du kan spara mycket genom att byta elleverantör och i denna översikt har vi jämfört några av de billigaste elavtalen i Sverige.

Det är också viktigt att fundera över vilken typ av avtal som passar dig bäst. Även om ett fastprisavtal kan ge dig förutsägbarhet är det viktigt att komma ihåg att ett rörligt elavtal historiskt sett har gett det bästa elpriset, och därmed lägre kostnader totalt sett. Läs mer om fast och rörligt elpris.

Har du en elmätare som mäter din elförbrukning varje timme kan du även välja ett rörligt elavtal med timpris. Riktar du din elförbrukning mot dygnets billiga timmar och undviker de dyra finns det mycket pengar att spara.

Telge Energi

1. Telge Energi

Om du är en person som bryr dig mycket om miljön och är ute efter en aktör som tänker miljösmart, då är Telge Energi ett utomordentligt val. Elbolaget har sedan sin början valt att rikta in sig på hållbarhet och du kan alltid räkna med hundraprocentig förnyelsebar energi.

Hos Telge Energi får du el till inköpspriset. Du betalar ett timpris, utan påslag. Du betalar endast en fast månadsavgift på 59 kr. Du har inte heller någon bindningstid på avtalet.

Fördelar

 • 100 % förnybar el.
 • Utan påslag och bindingstid.

Saker att tänka på

 • Lite högt månadspris om du har låg förbrukning.

Byta till Telge Energi
Sponsrad

Fortum

2. Fortum

Vill du ha full överblick över din elförbrukning med en smart app kan Fortum vara ett bra val för dig. Du får också en gratis månadsavgift det första året, till ett värde av 470 kr. Därefter betalar du 39 kr/mån.

Se dock upp med det lite höga tillägget på 5,90 öre/kWh, som snabbt kan bli mycket om du till exempel har ett stort hus som använder mycket el.

Fördelar

 • Smart app.
 • Gratis månadsavgift det första året, därefter kun 39 kr/mån.

Saker att tänka på

 • Ett lite högt påslag på 5,90 öre/kWh.

Byta till Fortum
Sponsrad

Skellefteå Kraft

3. Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är också ett elbolag som alltid förser dig med 100 % förnybar el. De har även en app, så att du enkelt har full kontroll över din elförbrukning.

Rabatten de har för nya kunder gäller inte bara månadspriset, du får även 0 öre/kWh påslag de första 9 månaderna. Därefter betalar du 45 kr/mån och ett lite högt tillägg på 6 öre/kWh.

Fördelar

 • 100 % förnybar el.
 • Fri månadsavgift och inget tillägg de första 9 månaderna, därefter 45 kr/mån.

Saker att tänka på

 • Ett lite högt påslag på 7,5 öre/kWh efter kampanjen.

Byta till Skellefteå Kraft
Sponsrad

Vattenfall

4. Vattenfall

Vattenfall är också bland de elbolag i vår översikt som har högst påslag, 7 öre/kWh. Men även här får du rabatt som ny kund, med 22,50 kr mindre i månadspriset och 5,25 öre rabatt på tillägget de första 12 månaderna.

Det är fortfarande en säker leverantör, som också kan förse dig med 100 % förnybar energi. Utbudet av tilläggstjänster är också stort och Vattenfall kan hjälpa dig med allt från solceller till värmepumpar och fjärrvärme.

Fördelar

 • 100 % förnybar el.
 • Rabatt de första 12 månaderna, därefter 45 kr/mån.
 • Erbjuder många tilläggsprodukter och tjänster.

Saker att tänka på

 • Ett lite högt påslag på 7 öre/kWh.

Fortfarande osäker på vad som är bäst för dig?

Hitta det elbolag som passar dig bäst

Se ännu fler elavtal hos Elskling
Sponsrad